Manastirea Sf Ecaterina

Manastirea Sfintei Ecaterina din peninsula Sinai a reprezentat unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate pentru lumea crestina, traversand saptesprezece secole in care viata monahala crestina s-a derulat fara intrerupere.

De 1400 ani in inima desertului Sinai, aceasta si-a pastrat caracteristicile initiale din vremea Imparatului Justinian. In lunga sa istorie, Manastirea Sfanta Ecaterina nu a fost niciodata cucerita sau distrusa.

Cei care au pus bazele acestui centru spiritual au fost dacii adusi de imparatul Justinian din zona Dobrogei, a caror prima misiune a fost constructia locasului sfant, urmata de sarcina de a o proteja si a o intretine material.

De-a lungul timpului, descendentii acestui grup de daci au fost supusi influentelor popoarelor arabe, insa, in acelasi timp, legatura manastirii cu spatiul carpato-danubian a dainuit prin interesul manifest al tuturor domnitorilor romani de a sustine acest locas sfant (care au acordat ajutoare constante acestui locas sfant, pana la secularizarea averilor manastirilor).

Este interesant de remarcat ca la manastirea aceasta – in faimoasa ei biblioteca, care este a doua ca marime si valoare, dupa cea de la Vatican – se afla pana astazi portretul domnitorului valah Constantin Brancoveanu (pictat in ulei, in marime naturala), impreuna cu splendide manuscrise, vase liturgice ornamentate in scriptoriile romanesti, ca si exceptionalele scoarte ale Evangheliei daruite de Ieremia Movila, in 1598; tot aici au fost descoperite manuscrisele – in slavona si greaca – ale „Invataturilor lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”.

Astazi, valahii sinaiti (sau beduinii valahi, dupa cum mai apar in scrieri) cunosc legenda originii lor care a devenit o traditie orala si isi duc traiul secular in preajma Manastirii Sfantei Ecaterina fiind foarte atasati de pamantul lor. Numarand in jur de 2000 de suflete ei sunt divizati in trei ramuri: Hamayidah, Salayimah si Wahibat, cei ce traiesc in apropierea manastirii ajutand la treburile administrative ale lacasului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s