Manastirile Desertului Wadi El Natroun

Wadi El Natroun este o depresiune naturala in desertul de vest, situata la 100 km nord-vest de Cairo. Aici este leaganul monahismului, locul unde au vietuit Sfintii Parinti ai Patericului Egiptean. Se spune ca Sf. Antonie din Egiptul de Sus a fost primul calugar crestin care s-a retras in desert, in a doua parte a secolului al III-lea d. Hr.

Dupa aparitia crestinismului, wadi (albia secata a raului) a atras un numar mare de copti care il urmau pe Sf. Antonie. Se spune ca in veacul al V-lea acest tinut avea nu mai putin de 60 de manastiri. Desi au supavietuit doar 4 dintre ele, in wadi locuiesc in jur de 500 de calugari.

Manastirea Sf. Bishoi (Deir Anba Bishoi) este resedinta oficiala a patriarhului copt. Sf. Bishoi a fost un pustnic din veacul al V-lea, care a spalat umil picioarele unui strain, acesta dovedindu-se a fi Iisus Hristos. In mijlocul complexului monahal, se afla o biserica construita de jur imprejurul chiliei Sfantului Bishoi, unde Sfantul isi lega parul cu o sfoara prinsa de tavan, astfel incat sa se trezeasca in caz ca adoarme in timpul rugaciunii.

Manastirea Syrians (Deir Al Suriani) – este denumita astfel deoarece niste calugari din acea tara au ocupat-o timp de mai multe secole. Biserica principala, inchinata Fecioarei Maria, este celebra pentru pictura de pe pereti si pentru icoanele sale, unele dintre acestea datand din sec. Al VII-lea.

Manastirea Sf. Baramus (Deir Al Baramus) cuprinde 5 biserici. „El Baramous” inseamna manastirea romanilor, denumita astfel deoarece doi preoti romani s-au refugiat in acest loc in timpul persecutiei crestinilor pe vremea romanilor, au trait aici si au construit aceasta manastire. Manastirea a fost grav distrusa, dar a fost reconstruita si fortificata. Manastirea are 5 biserici:

1 – Biserica lui El-Adra.
2 – Biserica Anba Tadrous.
3 – Biserica Sf. Ioan Botezătorul.
4 – Capela din Gerges Mari.
5 – Biserica arhanghelului Mihail

Manasirea Sf. Macarie (Deir Abu Makar) a fost probabil prima manastire construita in Wadi El Natroun. Sf. Macarie a fost fiul unui preot Egiptean si a trait in aceste locuri in anii 330 d.Hr. El a trait intr-o pestera timp de peste 40 de ani a primit indemnul de a construi o biserica printr-o revelatie divina. Dupa ce a murit a fost inmormantat in pestera sa, iar calugarii sai au ramas si locul in care a fost ingropat a devenit centrul manastirii. Moastele sale au fost pastrate la loc de cinste pana in ziua de azi. Manastirea a devenit centrul Bisericii Coptice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s